Direktlänk till inlägg 17 februari 2008

Gruvan

Av Peter - 17 februari 2008 20:41

Idag har jag varit ner i gruvan där våran whiskytunna ligger och mognar. Mackmyra hade invigning av Bodås Gruvlager i helgen och vi fatägare fick komma dit på besök, och det var ju klart att man hängde på då. När vi kom dit fick vi dra på oss laboratorierockar, gråa, med texten fatägare tryckt på ryggen och på ena bröstfickan, och så fick vi sätta på oss oranga hjälmar med Mackmyras logga på. Snyggt värre. Sen fick vi lägga ifrån oss mobiler och andra kameror , för fotografering var förbjuden, och det var ju lite synd... Sen blev det en liten minibusstur ner i gruvan och där fick lite historielektion om själva gruvan, där man bröt järnmalm i många år, sedan har det varit svampodling där nere, och nu är det whiskylager.


Våran tunna fick vi inte hälsa på den här gången. Det är nio gruvorter iordningställda och alla är fyllda med whiskytunnor, vi fick gå in i en ort. Nr 4 närmare bestämt och där låg det 30 liters fat som blev fyllda 2006 och har alltså drygt ett år kvar innan det får kallas whisky. Vårat fat har ju bara legat i knappt ett år, så vi får vänta några år till, men vi ska ner i gruvan på försommaren och smaka av den i alla fall. Det var lite speciellt att gå in där, det doftade lite av spritångorna från tunnorna. En blandning av råsprit och fruktig whisky liksom. Änglarnas andel kallar dom det som dunstar. På vårat 30 litersfat kommer det att ha dunstat bort sex liter efter 5-6 år, men änglarna är värda den delen. Nu kom jag inte ihåg exakt hur länge man fick lagra sin whisky, men jag tror det var tolv år, men dom säger att den inte blir bättre efter sjätte året, tunnorna är små och då mognar drycken fortare än om dom skulle ligga på 200 liters fat.


När vi skall buteljera våran tunna så gör dom det där nere i gruvan också, vi se in i rummet där det sker, men vi fick inte gå in där såklart. Det var en intressant visning i alla fall, och när vi åkte upp igen så fick vi fika, och prova på lite whisky. Vi smakade två rökiga, en som lagrats tre år på bourbonfat, och en som lagrats 2,5 år på svenskt ekfat, alltså inte en färdig whisky. Och så tog vi en skvätt av det eleganta receptet lagrat på sherryfat, en sån som vi lagrar själva... Den rökiga på svenskt ekfat är ju lite speciell och unik på så sätt att det inte finns någon annanstans i världen, och priset är därefter... Det smakade lite strävt och träigt så där och var ingen särskild smaksensation, men ju mer vi smuttade på den desto bättre tyckte vi den blev. Den rökiga på Bourbonfatet är mer prisvärd, om man vill lagra ett fat själv, det är den vanligaste varianten också, och Mackmyran smakade riktigt bra, och det kanske blir så att vi slår till på ett sånt fat också... Svensk ek skulle ju vara roligt att ha, men det kostar dubbelt så mycket att köpa en sån tunna och flaskorna är nästan dubbelt så dyra att köpa ut, så det är inte värt det, om man inte har obegränsat med pengar då.


"Våran" sherryfat lagrade dryck var väl så där... Man kan ju hoppas att den hinner bli bättre med några års längre lagringstid, för just den där smakade inte så där jättebra kan man säga, det märktes att den var "ung" och smakade lite spritigt än så länge, men med några års lagring till kan den nog bli ganska bra... Det var ett roligt besök där i Bodås Gruvlager, och vi kommer ju snart dit igen.

 
 
Ingen bild

Depps

17 februari 2008 22:04

Fan vad avis jag blir. Fast avis med glädje ju.

Ler och hoppas på whiskykväll framöver. *s*

 
Ingen bild

Madonnan

18 februari 2008 15:53

Det här får jag läsa en annan gång, men ville kommentera din fina bro iaf. Den var jättefin!

Ha det bra:)

 
Gunnar

Gunnar

19 februari 2008 13:49

Hej
Det låter mysigt med er whiskey som ni följer utvecklingen på.Hoppas att den blir riktigt god i slutänden.
:-)

http://blogg.aftonbladet.se/5859

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Peter - 10 december 2008 09:27

Det här blir det sista inlägget på den här bloggen, jag flyttar hit; http://petersbloggerier.blogspot.com och fortsätter som om ingenting har hänt. Jag trivs bättre där borta liksom. Jag ber om ursäkt till alla som läser här ifall det ställer till li...

Av Peter - 9 december 2008 11:28

Matchen igår alltså... Jag som hade satsat pengar på att Brynäs skulle vinna borta mot Frölunda, men matchen hinner knappt komma igång innan BIF ligger under med 3-0... Brynäs var nästan lika dåliga som domaren, men BIF repade sig lite, det gjorde in...

Av Peter - 8 december 2008 18:38

Måndag. Måndagar brukar ju inte vara några höjdardagar och det har den här måndagen inte varit heller. Det har inte hänt nåt särskilt spännande. Vi var ute och med Oskar så han skulle få åka lite skidor, men det gick inte så bra... Skidorna "vickade"...

Av Peter - 7 december 2008 21:24

Jo, det blev en sväng till Furuviksparken idag. Oskar ville träffa tomten så vi åkte dit och kikade på julmarknaden. Sonen fick träffa tomten och sitta i knä på honom, och naturligtvis strejkade min kamera, det fanns inget objektiv monterat stod på d...

Av Peter - 7 december 2008 10:12

Vi kanske åker till Furuviksparken på julmarknad idag. Vi har inte bestämt oss än, men det verkar som om det skulle vara sista chansen före jul nu... Oskar och hans mamma är på simhallen och minisimmet för sista gången den här terminen, jag stannade ...

Ovido - Quiz & Flashcards