Alla inlägg under december 2007

Av Peter - 24 december 2007 22:09

Så var julaftonen över för våran del, eller i alla fall för Oskar och hans mamma. Hon ska ut och jobba förmiddag imorgon, och därför missar jag julottan som jag brukar besöka varenda jul bara därför att... Det var min morfar som lärde mig att gå på julottor, det är för övrigt den enda gången under året jag besöker en kyrka och det är så det ska vara. Ingen jul utan julotta heter i vissa delar av släkten som annars är råateister.


Imorgon har jag i alla fall en giltig orsak för att inte gå. Jag kan ju inte lämna Oskar ensam hemma även om han skulle sova till så där en 08:30. Han kan ju vakna tidigare och upptäcka att både mamma och pappa är borta. Hur skulle det se ut..?


Annars har det varit en förhållandevis bra julafton i år med. Den började som vanligt med den sedvanliga "frukosten" hor mor och far. En frukost som består av allt som hör ett vanligt julbord till. 11:00 var den utsatta tiden för den sena frukosten, men den kom väl igång några minuter senare då vi är ett släkte, förutom jag, som inte verkar kunna klockan. Sedan hämtade jag och Oskar hans mamma på fabriken och åkte hem till Oskars mormor och morfar och tryckte i oss samma saker där... Jag åt väldigt lite kan jag tala om.


Sen var det Kalle Anka, Kan Du Vissla Johanna, julklappsutdelning och Karl-Bertil Jonsson, innan vi gick hem i sällskap med svärföräldrarna som stannade ett tag hos oss innan dom gick hem till sig igen. Oskar fick makalöst mycket julklappar. Vi hade sagt till, speciellt farmor & farfar och mormor & morfar, att dom skulle köpa EN julklapp till Oskar, men ni såg ju högen här under... Hans rum svämmar över av grejer. Man blir nästan illamående när man kikar in där, och om några månader fyller han tre år också...


Nu ska jag kanske tippa i mig en riktigt rökig whisky innan jag går och lägger mig, det är jag värd. Och så kanske jag kikar på någon film. God fortsättning på er!

Av Peter - 24 december 2007 17:26

Oskars julklappar... Vart är världen på väg? Vi sa speciellt till om att köpa bara EN julklapp från var och en som köper klappar till sonen.

Av Peter - 23 december 2007 08:18

...verkar det som. Men förhoppningsvis blir vi klara med julstöket idag. Resten av familjen ligger visserligen och sover för tillfället, men det står väl inte på förrän dom är uppe och raserar det lugn som råder för stunden. Vi har mycket att göra idag också. Julskinkan har jag precis skickat in i ugnen, jag sov nog lite för länge själv för att jag ska hinna med någon skinkmacka innan jag åker ner till fabriken för att göra mitt sista skift innan ledigheten, men jag får ta en när jag kommer hem istället.


Förkylningne vill inte ge sig heller. Jag borde vara hemma istället för på jobbet på eftermiddagen. Det är inte bra att vara där nere och slita häcken av sig dan före dan. Men förhoppningsvis är det lite lugnt i alla fall. Vi har två nätter också, på julafton och juldagen, men jag har tagit ut föräldrardagar då, trots att vi tjänar grova pengar, men pengar är inte allt här i världen, vem fan vill jobba en julhelg? Den enda "storhelg" vi varit ledig sedan vi började gå den här kontinuerliga skiftgången är midsommar... Alla andra helger har vi slitit på. Roligt värre.



Av Peter - 22 december 2007 16:48

Så här ser det ut mitt under brinnande produktion på fabriken...

Av Peter - 21 december 2007 15:47

Det blir ingenting gjort här hemma verkar det som... Och snart är det jul, och jag har blivit frisk och ska jobba igen imorgon. Eftermiddag en hel helg när man har så mycket att göra här hemma. Jag får väl gno livet ur mig på förmiddagarna då kanske. Nya handtag på köksluckorna har jag fått upp idag i alla fall, och en diskmaskin har jag kört. Sen ska granen upp, skinkan ska in i ugnen, Janssons Frestelse står väl näst på tur att tillverkas. Men handlingen är klar. Nästan. Julklapparna är klara sedan länge, det känner jag mig riktigt stolt över. Jag slipper vara ute och trängas i sista minuten. Det är bara julölen jag ska ut och handla. Det får man väl göra imorgon.


Varje år lämnar jag ett förslag till sambon; Kan vi inte bara ställa in granen som den är i förrådet, det blir ju så mycket enklare nästa år då..? Samma sak varje gång. En elak blick och  ett litet fnysande... Själv tycker jag det är ett utmärkt förslag. Tänk bara att slippa hålla på att trassla med lamporna. Vilken tidsvinst man skulle göra...


Men det kommer att bli bra som vanligt. Oskar får hjälpa till att pynta granen så blir det nog bra. Alla kulor på samma gren typ. Fast nu är han ju ett år äldre så han kanske kommer att använda ett par grenar i år :) 



Av Peter - 20 december 2007 16:12

Klockan 04:13 i morse vaknade jag som så många gånger förr, men det var ett tag sedan nu måste jag tillägga, av att Oskar ropade; PAPPA! Göö ååniing väälliing... -Nej, sov lite till istället, svarade en smått trött pappa. Då vänder han sig till mamman; Mamma..? Pappa vill inte göö ååniing väälliing... -Ska mamma gå upp istället då? Frågar hon och svaret har ni redan gissat.


Jag hör sovrumsdörren öppnas och sen Oskars mamma som säger lite försiktigt; Det är nåt som låter, jag törs inte gå ut... Och det var faktiskt nåt som lät. Väldigt konstigt. Jag gissade på att det liksom haglade iskulor ner på fönsterbläcket och mot fönstret. Men det stämde inte riktigt, det kom från köket... Vi kikade in lite försiktigt och det kom från micron, eller i närheten av den i alla fall. Micron lyste inte så då tippade jag på vattenkokaren som stod där bredvid, men jag gissade fel igen.


På micron stod det ett sånt där fiskspel som är Oskars, ett sånt där man måste dra en knapp åt ena hållet, ganska hårt, för att det ska starta, och sen åker fiskarna omkring och gapar och man ska försöka fånga dom med ett litet spö när dom stänger munnen... Där åkte fiskjävlarna omkring mitt i natten och gapade, stängde munnen, gapade, stängde munnen... Och det var ett herrans liv. Hur kunde det där spelet starta mitt i natten? Av sig själv?  Man får ju gåshud för mindre...

Av Peter - 18 december 2007 17:45

Oskar behöver en ny mössa, en sån där som med stora öronlappar som täcker både öronen och en del av kinden. Men det är svårt att få tag på någon. Det är inte riktigt säsong för att köpa vintergrejer nu verkar det som. Vårsakerna börjar komma in nu... Dom sa så på en affär i den lilla staden öster om oss... Jaha... Synd att vi inte han köpa någon sån där mössa i somras då, tänkte jag lite argt. Vi var in på två sportaffärer, på den ena hade dom, men fel storlek och dom tänkte inte heller ta hem några fler... Typiskt.


Så när vi åkte hem sprang vi in till sportaffären på orten där vi bor, där visste vi att dom hade en mössa i rätt storlek kvar, men Oskars mamma tyckte det var fel färg. Det duger inte med vad som helst heller, men vi hade köpt den om dom inte kunde ta hem några fler. Men det kunde dom. På den där affären verkar dom veta att det är några månader kvar av mörker och isande kyla så i slutet av veckan får Oskar en mössa i rätt storlek. Och färg.

Av Peter - 17 december 2007 21:37

Horra, Horra betyder Hej på trollspråk. Vi fick lära oss det idag på trollskolan på Tomteland utanför Mora. Jag och resten av familjen åkte dit i morse, vi måste ju hälsa på tomten innan jul. Men det var nära att vi kom dit. När vi åkte hemifrån visade termometern behagliga minus sex grader, strax utanför Mora var det mer obehagligt, då visade den minus 18 grader. Gissa om man fick kalla fötter... Vi fortsatte trots allt och när vi var framme så var det godkända minus elva i alla fall.


När vi kom sov tomten. Hårt. Så vi fick hjälpa till att väcka honom, men det var svårt. Till slut fick vi skrika att det var julafton och då vaknade han äntligen med ett ryck. Sedan tog han sig tid med barnen och pratade lite med dom. Till och med Oskar vågade sig upp i knät på självaste tomten.

Till en början var han lite väl avvaktande, men det lossnade efter ett tag i alla fall, och han vågade säga några ord, han talade om för tomten att var vi kom ifrån...


Efter tomte besöket var det dags för trollskolan. Vi gick en våning upp och fick lära oss både det ena och det andra. Bara nyttiga saker, ifall vi skulle stöta på ett riktigt troll där ute sen. Oskar fick till och med ett diplom för att han genomgått trollskolan.


 Så klart stötte vi på en del troll under vistelsen där på tomteland, fattas bara annat, och som tur var hade man intresserat följt lektionen i trollkunskap och kunde hantera dom där på bästa sätt, med god hjälp av en massa andra barn och föräldrar. Häxan som bodde där fick också hjälpa till att mota undan trollen, och hon fick också ta av trollen nyckeln till julklappsförrådet, för den hade häxan bytt bort mot en flaska kolsyrad fotsvett...


 Tomten såg vi lite då och då på sina vandringar runt sitt land, han hade väl det lite tråkigt ibland när barnen bara var ute och busade med häxan och trollen, eller också åkte dom släde efter en stor häst, eller var på barnteater. Häxan hade en vuxenförbjuden busskola också, men Oskar var för liten för att få vara med, så vi gick på teater istället och såg Rudolf med röda mulen. Det var en Rock´n Roll Rudolf, Oskar blev lite smårädd.


Dans runt granen var det förstås också innan den sex timmar långa vistelsen avslutades med ett fyrverkeri och dom stora människorna fick en varsin fackla att ta med sig på sin väg till parkeringen. Det var en bra dag, om än lite kall, men vi kunde ju gå in och värma oss lite då och då och det gjorde vi så klart, vi kommer tillbaka nångång kan jag lova, det var ett roligt tidsfördriv. Horra, Horra! (det betyder hejdå också)












Ovido - Quiz & Flashcards